Főoldal
Ateizmus
Harmadik kultúra
Naturalizmus
Szabadgondolkodás
Szkepticizmus
Ismeretterjesztés
Szépirodalom
Hírfigyelő
Segíts nekünk!
Könyvet keresel?
E-könyvek
Antikváriumok
Angol nyelvű könyvesboltok
Ismeretterjesztő könyvek jegyzéke
Ajánlott oldalak: Ateizmus honlap
Ateizmus.lap.hu
Szkeptikus.lap.hu
Szkeptikus blog
Valláskritika.lap.hu
Naturalista filozófia.lap.hu
X-Aknák
Ponticulus H.

Könyvtár - GYIK - Fórumok - Kapcsolat

Könyvtár/Tudományos ismeretterjesztés/Evolúció/Darwin-nap

Darwin-nap

2009 kétszeresen is különleges évforduló lesz az evolúcióelmélet történetében: 2009. február 12-én lesz Charles Darwin születésének 200. évfordulója, és ugyanebben az esztendőben lesz 150 éve, hogy megjelent legismertebb és legjelentősebb műve A fajok eredete. Darwin születésnapjához számtalan helyi megemlékezés kapcsolódik a világon, ezek közös fóruma a Darwin Day Celebration civil szervezet és portál, amelynek küldetése, hogy a Darwin-nap 2009-re valódi nemzetközi ünnepé váljon. A kezdeményezések száma évről-évről évre növekszik. Idén először hazánkban is felkarolja az eseményt, és mindenkit megemlékezésre buzdít a Szkeptikus Társaság.

A fajok eredete megjelenése óta Darwin érdemeiről és az evolúció fontosságáról sok helyen megemlékeztek és megemlékeznek. Ilyen elszórt kezdeményezésnek indult Dr. Donald Johansonnak - a Lucy néven ismert korai emberi fosszília megtalálójának - "Darwin és az ember eredete" címre hallgató előadása a Stanfordon 1995-ben. Az előadás évente megrendezett sorozattá nőtte ki magát és kezdeményezője, Dr. Robert Stephens másokkal szövetkezve megalapította a Darwin Day Celebrationt, melynek kitűzött célja, hogy a Darwin-napot minél szélesebb körben népszerűsítse, és helyi darwin-napi megmozdulásokat inspirálva nemzetközi ünnepet hozzon létre.

A Darwin-nap az evolúció és az emberré válás nemzetközi ünnepe. A kezdeményezők úgy gondolták, annak ellenére, hogy modern kultúránk és életlehetőségeink sokasága nagyrészt a tudomány eredményeire épül, nem volt olyan nemzetközi tradíció, amely méltóképpen megemlékezett volna a tudományos módszerről, és az ennek segítségével felépített tudáshalmazról. Az evolúcióelmélet kitüntetett szereppel bír a tudományban, hiszen nemcsak a biológián belül fontos szervezőelv, hanem számos tudományterülettel össze is kapcsolja azt, köztük például a paleontológiával, a geológiával és a pszichológiával. A tudomány részterületeit összhangba hozva fontos csomópontot alkot az emberi tudás hálójában. Az evolúció tudományos elméletének alapjait Charles Darwin fektette le, és bár azóta az elmélet sokat fejlődött és - elsősorban a genetika révén - új megalapozást is nyert, Darwin nemzetközileg ismert, emblematikus figurává vált, akinek a modern tudomány és gondolkodás fejlődésére gyakorolt hatása vitathatatlan. Ezért választották az ő születésnapját a tudomány vívmányainak és az evolúció elméletének megünneplésére.

A Darwin Day Program 2000-es megalapítása óta világszerte egyre népszerűbb, és a hozzá kapcsolódó események száma folyamatosan nő. A legfontosabb programok között említhetjük az 1980 óta évente megtartott egyhetes Darwin-fesztivált a massachusettsi Salem főiskolán, az Amerikai Természettudományi Múzeum vándorkiállítását, amely 2009-re érkezik a londoni Természettudományi Múzeumba, az Olasz Racionális Ateisták és Agnosztikusok Egyesülete által szervezett országos előadássorozatot, vagy a milánói múzeumok által közösen szervezett darwin-napi rendezvényeket. A nagyobb, szervezett programokhoz számtalan egyéni kezdeményezés is társul, például darwin-napi piknikek, könyvtári bemutatók, vacsorák. A Darwin Day Celebration eseménynaptára szerint 2006-ban 18 országban már több, mint hatszáz Darwin-napi programot szerveztek világszerte.

A Szkeptikus Társaság jóvoltából 2007-ben először Magyarország is felkerül a Darwin-nap képzeletbeli térképére. A hazai megemlékezésekről a www.darwinnap.hu oldalon találhatók további információk.

Sipos Péter

Tudnivalók
Az oldal 2009. óta nem frissül, de a tartalom továbbra is elérhető. Egyes cikkeket a vallásos emberek sértőnek találhatnak.
Világnézet gombok
Helyezz el egyet a saját oldaladon!
Ajánlott oldalak
DanielDennett.lap.hu
RichardDawkins.lap.hu
Albumok
© 2004-2009. Impresszum - Oldaltérkép - Segíts nekünk!