Főoldal
Ateizmus
Harmadik kultúra
Naturalizmus
Szabadgondolkodás
Szkepticizmus
Ismeretterjesztés
Szépirodalom
Hírfigyelő
Segíts nekünk!
Könyvet keresel?
E-könyvek
Antikváriumok
Angol nyelvű könyvesboltok
Ismeretterjesztő könyvek jegyzéke
Ajánlott oldalak: Ateizmus honlap
Ateizmus.lap.hu
Szkeptikus.lap.hu
Szkeptikus blog
Valláskritika.lap.hu
Naturalista filozófia.lap.hu
X-Aknák
Ponticulus H.

Könyvtár - GYIK - Fórumok - Kapcsolat

Könyvtár/Szkepticizmus/Alternatív orvoslás

Alternatív orvoslás


Cikkek

Vojtěch Mornstein: Alternatív orvoslás és áltudomány
Az alternatív orvoslás vagy az áltudomány pontos definíciója igen nehéz, vagy majdnem lehetetlen. Az úgynevezett alternatív orvoslást (gyógyászatot) rendszerint terápiás és diagnosztikai körülmények egy olyan halmaza jellemzi, amely nincs összhangban a tudományos ismeretekkel (vagy azokat szándékosan nem veszi figyelembe).

Rák Kálmán: A homeopátia kritikája
Antall József és Kapronczay Károly orvostörténészek így írnak [a homeopátiáról] 1973-ban: „Hazánkban ma már csak történetükről beszélhetünk, téves irányzatuk, tudománytalan gyógymódjuk sajnos hosszú ideig nagymértékben akadályozta a modern orvostudomány fejlődését.” Tévedtek, a tan nem került végleg az orvostörténelem papírkosarába.

Sulinet: Homeopátia - a gyógyító semmi
Számtalan olyan kísérletet végeztek, melyek tudományos bizonyosságot próbáltak nyerni a homeopátia hatékonysága felől. Ezek közül azonban egy sem jutott olyan eredményre, amely cáfolhatatlan tényként lenne elfogadható (bár többségük nem tudta kimutatni a homeopátiás módszerek hatékonyságát).

Bencze Gyula: A homeopátia veresége Olaszországban
A Skeptical Inquirer őszi számában Massimo Polidoro, az olasz szkeptikusok elnöke beszámol arról, hogy Olaszországban többéves pereskedés után győzött a tudomány a homeopátiával szemben. A történet azzal kezdődött, hogy a Superquark című, főműsoridőben sugárzott népszerű olasz tudományos program 2001. július 11-én egy rövid, de igen kritikus részt mutatott be a homeopátiáról.

Makai Mihály: Az aura
Először azt mutatom be, hogyan tárgyalja az aurát az alternatív tudomány egyik elismert képviselője, azután szemügyre vesszük, hogyan tálalják az aurát szenzációként, majd megismerjük a szkeptikus hozzáállást is.

Szily László: Elektromos fogyasztó öv
A magyar lakosság jelentős hányadát is kétségbe ejtheti az az amerikai hír, mely szerint hivatalosan kimondták: az elektromos fogyasztó-hasizomnövelő övek nem működnek.

Németh Géza: Látlelet a természetgyógyászatról
Szeptemberi számunkban a Szkeptikus Lapok mellékletben három interjút közöltünk a természetgyógyászat témakörébôl. Ezúttal dr. Makó Jánosnak, a Magyar Orvosi Kamara Etikai Kollégiuma elnökének véleményét adjuk közre.

Dr. Lakos András: Alternatív medicina - a szabályozás és bevizsgálás nélküli orvoslás kockázata
Az egyetlen dolog, ami az alternatív medicinát egységbe foglalja, hogy elmélete és gyakorlata nincs tudományos módszerekkel alátámasztva, sőt állításainak és módszereinek igazolására nem is látja szükségesnek ezek alkalmazását.

Tudnivalók
Az oldal 2009. óta nem frissül, de a tartalom továbbra is elérhető. Egyes cikkeket a vallásos emberek sértőnek találhatnak.
Világnézet gombok
Helyezz el egyet a saját oldaladon!
Ajánlott oldalak
DanielDennett.lap.hu
RichardDawkins.lap.hu
Albumok
© 2004-2009. Impresszum - Oldaltérkép - Segíts nekünk!