Főoldal
Ateizmus
Harmadik kultúra
Naturalizmus
Szabadgondolkodás
Szkepticizmus
Ismeretterjesztés
Szépirodalom
Hírfigyelő
Segíts nekünk!
Könyvet keresel?
E-könyvek
Antikváriumok
Angol nyelvű könyvesboltok
Ismeretterjesztő könyvek jegyzéke
Ajánlott oldalak: Ateizmus honlap
Ateizmus.lap.hu
Szkeptikus.lap.hu
Szkeptikus blog
Valláskritika.lap.hu
Naturalista filozófia.lap.hu
X-Aknák
Ponticulus H.

Könyvtár - GYIK - Fórumok - Kapcsolat

Könyvtár/Szkepticizmus/Rejtett képességek

Rejtett képességek

Cikkek

Vassy Zoltán: Közelkép a távdiagnózisról
Az agykontroll-tanfolyam egyik érdekes és a részvevők számára vonzó programpontja az úgynevezett "távdiagnózis", vagy más néven "esettanulmány"...

Vassy Zoltán: Parafenomének a bűnüldözésben
Néhány hete az egyik kereskedelmi tévécsatorna jóvoltából megismertünk egy magyar pszichozsarut, aki – saját szavai szerint – paranormális képességei segítségével sorozatban derített fel megoldhatatlan bűneseteket. A „fejlettebb” országokban sok hasonló társa működik, néhányuknak a képességeit már kutatók is megvizsgálták.

Vassy Zoltán: Bőr és pluralizmus
Ha egy idegen civilizáció megfigyelői kíváncsiak lettek volna, mi volt Magyarországon nagy beszédtéma 1989 első negyedében, körülbelül három igazán NAGY-ot találtak volna: NAGY Imrét a 301-es parcellával, NAGYmarost az erőművel és NAGY Attila tízéves fiút a bőrlátásával. "Öregem, folyékonyan olvasott, pedig be volt kötve a szeme... És ha a bal kezét húzta végig a betűkön, akkor fordítva olvasta... Ez valahol nagyon logikus, nem? És úgy is sikerült neki, hogy a papírt a Déri tapogatta, ő pedig csak fogta a Déri csuklóját! Mit szólsz?"

KutDiak: És mégis forog a víz!
Vasárnap este volt mikor visszamentem a kollégiumba. Mikor beléptem szobámba, nagy meglepetésemre lakótársaim és barátaim egy asztalt ültek körül. Lélegzetvisszafojtva figyeltek valamit. [...] Egy pohár vízre esett mindenki tekintete. A víz tetején kicsi alufólia darabok voltak. Mi ejtette ámulatba a többieket és engem? A víz forgott!

James Randi: Nem sokra mén a parafenomén
1975 januárjában meghívtak a „Point Blank” elnevezésu népszerű kanadai tévé show-műsorába Geraldine Smith-szel, a népszerű torontói parafenoménnel (psychic) együtt. A hölgyről a kanadai sajtó igen sokat és nagy meggyőződéssel írt, miszerint rendkívüli természetfeletti képességgel rendelkezik, ezért nagy várakozással tekintettem az elé, hogy megdöbbentő élményekben lesz részem. Vittem magammal egy tárgyat, amelyről úgy gondoltam, hogy egy igazi parafenomén számára erős „rezgéseket” fog kelteni, valamint a műsor vezetője is hozott magával valamilyen tárgyat, hasonló próba okán.

Makai Mihály: A tűzönjárás rejtélyei
A tűzönjárást évezredek óta gyakorolják világszerte. Sokan megvannak győződve arról, hogy paranormális jelenségről van szó. Ennek tanulmányozására 1930-ban a University of London fizikusai két tűzönjárást is szerveztek. További tanulmányokat 1935-ben, 1937-ben végeztek, látványos tűzönjárással egybekötve. A vizsgálatok azt állapították meg, hogy a tűzönjárásnak nincs köze a hithez vagy a természetfeletti erőkhöz.

Ajánlott könyvek

Carl Sagan: Korok és démonok (könyvismertetés)

Tudnivalók
Az oldal 2009. óta nem frissül, de a tartalom továbbra is elérhető. Egyes cikkeket a vallásos emberek sértőnek találhatnak.
Világnézet gombok
Helyezz el egyet a saját oldaladon!
Ajánlott oldalak
DanielDennett.lap.hu
RichardDawkins.lap.hu
Albumok
© 2004-2009. Impresszum - Oldaltérkép - Segíts nekünk!