Főoldal
Ateizmus
Harmadik kultúra
Naturalizmus
Szabadgondolkodás
Szkepticizmus
Ismeretterjesztés
Szépirodalom
Hírfigyelő
Segíts nekünk!
Könyvet keresel?
E-könyvek
Antikváriumok
Angol nyelvű könyvesboltok
Ismeretterjesztő könyvek jegyzéke
Ajánlott oldalak: Ateizmus honlap
Ateizmus.lap.hu
Szkeptikus.lap.hu
Szkeptikus blog
Valláskritika.lap.hu
Naturalista filozófia.lap.hu
X-Aknák
Ponticulus H.

Könyvtár - GYIK - Fórumok - Kapcsolat

Könyvtár/Ateizmus/Zuhanó repülő

Zuhanó repülő

"A zuhanó repülőn nincsenek ateisták." - hallatszik gyakran a hívők szájából. Mint érv, ez a kijelentés természetesen nem sokat ér - hisz még ha igaz lenne se mondana el semmit arról, hogy van-e isten, legfeljebb az emberi elméről árulna el valamit. E rovat lényege se a kijelentés cáfolatában áll - célunk sokkal inkább az, hogy olvasóink pontosabb képet alakíthassanak ki az ateizmus és a halál kapcsolatáról.

A halálról...

Richard Dawkins arról, hogy miért halunk meg
Úgy hírlik, hogy [Henry] Ford, a gyári hatékonyság védőszentje, egyszer elrendelte, hogy fésüljék át Amerika roncstelepeit, találnak-e T-modell alkatrészeket, amely gyártmányt addig hibátlannak ismertek. [...] Egyetlen alkatrész jelentette a nagy kivételt, a roncsautók királycsapjai egytől egyig évekig működőképesek maradtak. Ford könyörtelen logikával levonta a következtetést, s úgy rendelkezett, hogy mivel a T-modell királycsapjai túl jók a feladatukhoz, a jövőben rosszabb minőségben készüljenek.

Zuhanó repülőn...

Carl Sagan: Az árnyak völgyében
Már hatszor néztem a Halállal farkasszemet. A Halál azonban mind a hatszor félrefordította merev tekintetét és futni hagyott. Végül, természetesen a Halál megszerez magának - engem ugyanúgy, mint mindannyiunkat. A kérdés csak az, hogy mikor. És hogyan.

Georg Klein: Peter Noll haláltudata és életbölcsessége
Zsidó-keresztény kultúránk a sejtelmes „halál utáni életet" választotta, egy sok mindent befogadó, rugalmas fogalmat. [...] Nincs korunk emberének más választása, mint a tagadás struccpolitikáján, a babonák ostobaságán vagy a miszticizmus ködén át való botorkálás? A felvilágosult eszmék sugallta büszkeség a légies pókhálóhoz hasonlóan szétfoszlik, ha küszöbön áll a halál? Peter Noll más utat választott.

Leonard Mlodinow: Feynman szivárványa
Odakint a nap ragyogó fényben füröszti a pálmafákat, de ez már nem a nyár tikkasztó napsütése. Előbukkantak a dombok, a barnán áttört a zöld, a barátságosabb téli időszak közeledtével megújult a dombok növényzete. A professzor talán eltűnődik, vajon hányszor látja még, amint a zöld felváltja a barnát; tudja, hogy a betegség előbb-utóbb elviszi. Szereti az életet, de a természeti törvényekben hisz, nem a csodákban. Amikor - még 1978 nyarán - felismerték, hogy a rák egy ritka fajtájában szenved, végigtanulmányozta az idevágó szakirodalmat.

Joe Simpson: Zuhanás a csendbe
Joe Simpsonról és Simon Yatesről, akik 1985-ben megmászták a Siula Grande csúcsot a Perui Andokban. Lefelé menet Joe megsérült és egy kb. 50 méter mély gleccserhasadékba esett. Itt gyakorlatilag biztos halál várt volna rá, azonban emberfeletti erőfeszítéssel, a törött lábával négykézláb mászva végül talált egy kijáratot a hasadékból és több nappal később visszajutott társaihoz, akik addigra biztosra vették, hogy meghalt. Álljon itt egy Joeval készült interjú részlete...

World Scientist: Rettegnek a haláltól a mérsékelten vallásosak
Egy amerikai kutatás szerint a vallásos emberek és az ateisták nem nagyon félnek a haláltól, míg a mérsékelten vallásosak rettegnek

Angolul

Atheists in foxholes

Tudnivalók
Az oldal 2009. óta nem frissül, de a tartalom továbbra is elérhető. Egyes cikkeket a vallásos emberek sértőnek találhatnak.
Világnézet gombok
Helyezz el egyet a saját oldaladon!
Ajánlott oldalak
DanielDennett.lap.hu
RichardDawkins.lap.hu
Albumok
© 2004-2009. Impresszum - Oldaltérkép - Segíts nekünk!