Főoldal
Ateizmus
Harmadik kultúra
Naturalizmus
Szabadgondolkodás
Szkepticizmus
Ismeretterjesztés
Szépirodalom
Hírfigyelő
Segíts nekünk!
Könyvet keresel?
E-könyvek
Antikváriumok
Angol nyelvű könyvesboltok
Ismeretterjesztő könyvek jegyzéke
Ajánlott oldalak: Ateizmus honlap
Ateizmus.lap.hu
Szkeptikus.lap.hu
Szkeptikus blog
Valláskritika.lap.hu
Naturalista filozófia.lap.hu
X-Aknák
Ponticulus H.

Könyvtár - GYIK - Fórumok - Kapcsolat

Könyvtár/Szkepticizmus/Bűvésztrükkök/Kanálhajlítás

Kanálhajlítás

- ahogy Uri Geller csinálja -


Uri Gellerrel való találkozásáról szóló beszámolójában Cynthia Larson útmutatást ad kanálhajlító partik szervezéséhez.1 A cikkéből megtudhatjuk, hogyan válasszunk megfelelő kanalat (kérdezzük meg tőle, hogy "Meghajolsz nekem?"), hogyan kezdjünk hozzá a kanálhajlításhoz (tartsuk a kanalat vízszintesen miközben azt kiabáljuk, hogy "hajolj, hajolj") és miképp válasszuk meg a parti résztvevőit (tartsuk távol a szkeptikusokat). Ha mindent jól csináltunk, a kanál hamarosan hajlani kezd - Cynthia szerint könnyen meglehet, hogy pont akkor, amikor a legkevésbé figyelünk.


James Randi

A figyelem szerepet kap a bűvész, James Randi, Evőeszközhajlítás mókáért és nyereségért című cikkében is2, ahol a következőt írja:

Gyakran kérdezik tőlem bűvészek, hogyan lehet kanalat hajlítani. Azt szoktam mondani nekik, hogy a válaszomnak valószínűleg nem fognak örülni, mivel egy pontos "eljárást", valami rejtett segédeszközt vagy kémiai anyagot várnak - de a trükk lényege valójában összefoglalható a következő hét szóban: Hajlítsd meg akkor, amikor senki sem figyel.

Bár vannak segédeszközöket használó megoldások is, a figyelemelterelés bárhol és bármikor kivitelezhető, így minden kanálhajlító repertoárjának szerves része. Több oktatófilm is forgalomban van, ami pontos mozdulatsorokat ismertet, mint például Gerry & Banachek Psychokinetic Silverware-je, Patrick Kuffs Bending Metal Bending Minds című bemutatója, vagy Morgan Strebler-től a Liquid Metal. A filmek részletes útmutatót adnak mind a figyelemelterelésről, mind arról, miképp keltsük azt az illúziót, hogy az evőeszköz a néző szeme láttára hajlik - és a bemutatott mozdulatsorok megismerése után már jóval könnyebb újakat is kitalálni.

Az útmutatók tanulsága szerint az egyik legfontosabb dolog, hogy mindig valamilyen természetes mozgás közben csináld meg a kritikus mozdulatokat. Szinte bármi felhasználható figyelemelterelésre, ha időzítés megfelelő és a mozdulataid természetesnek tűnnek. Morgan Strebler például az ingujj felhúzását ("nem használok semmiféle segédeszközt"), az egyik nézőhöz való odahajolást ("hogy hívnak téged?") és más, hasonló mozdulatokat használ filmjében.

Az alábbiakban bemutatok két mozdulatsort példaként. A célom pusztán az, hogy képet adjak arról, hogyan is lehet ilyesmit csinálni - ha a téma részletesebben érdekel, ajánlom a fent említett filmek valamelyikének beszerzését.

Optical Bend


Chad Shanborn

A Mind Bender című DVD-n Chad Shanborn leleplezi Optical Bend (1.5Mb) elnevezésű trükkjét. (Érdemes megnézni mielőtt továbbolvasol.) A videón a kanál látszólag a szemünk előtt hajlik meg, és Shanborn időnként jól láthatóan felmutatja nekünk az evőeszközt, hogy oldalnézetben is szemrevételezhető legyen a hajlás mértékének növekedése. Ez a trükk nem csak az általa használt figyelemelterelés miatt érdekes, hanem a "szemünk előtt hajló kanál"-illúziókra is jó példával szolgál.

Mikor Shanborn egy kézben tartja a kanalat, szép lassan egyre lejjebb nyomja annak fejét, amit eközben a kezeivel takar. A kanál szára emiatt egyre jobban felemelkedik, azt az illúziót keltve, hogy a kanál hajlani kezdett. Az igazi hajlítás ezután következik, a kanál felemelésekor - mivel addigra azt hisszük, hogy a lényeges dolgok már megtörténtek, az itteni mozdulatokra jóval kevésbé figyelünk. (Hogy a kanál megfelelően hajlítható legyen, a trükk előtt néhányszor meg kell hajlítgatni.)

Az Optical Bend utolsó mozzanata jobban látszik ezen a videón (0.5 Mb). A film végén úgy tűnik, hogy a kanál tovább hajlik, anélkül, hogy hozzáérne a bűvész a másik kezével. Valójában itt csak megismétli azt, amit a trükk elején tett - lassan lenyomja a kanál fejét, amitől a szára hátrafele mozdul el.

Thumb Bend


Morgan Strebler

Morgan Strebler Liquid Metal DVD-jén bemutat egy trükköt (2 Mb), ahol egy egyenes villát felmutat, egy kis körző mozdulattal egy néző szeme elé tartja, ahol rázogatni kezdi, miközben az láthatóan meghajlik (a trükk a néző szemszögéből (1 Mb)). A Thumb Bend egy egykezes hajlítási technika, ahol a hüvelykujjal nyomjuk le az evőeszköz végét, miközben a néző szeme felé közelítjük azt. Mivel a néző az evőeszköz alját látja, és az ujjunk eközben takarásban van, valamint az egész kezünk gyors mozgással felé tart és kis köröket ír le, maga a hajlító mozdulat nem feltünő.

Az evőeszköz rázogatása gyakran használt technika a már meglévő hajlás elrejtésére. Ha a figyelemelterelés sikeres, a néző csak annyit vesz észre, hogy az egyenes evőeszközt rázogatni kezded. Jelen esetben a villa a néző szeméhez közel van, a néző arca felé hajlik, és rázkódik - Strebler semmi mást nem csinál, csak rázogatás közben szép lassan elforgatja, egyre nagyobb részt engedve látni annak görbületéből. Minél inkább oldalról látja a néző a villát, annál görbébbnek fogja találni.

Segédeszközök

Bár nem mindig van lehetőség a használatunkra, segédeszközökkel jóval látványosabb dolgokat is csinálhatunk. A 30$-ért árult Perfect Bend például egy olyan trükk, ahol a kanál jól láthatóan a nézők szeme előtt hajlik meg (1.5 Mb) - jóllehet utána nem lehet a közönség kezébe adni - , a Metalogic segítségével pedig az elhajlott majd eltört kanál újra 'egybe is forr'. Ha elég pénzed van, olyan kanalat is vehetsz, amit szabadon megmutathatsz, majd miután lerakod, szó szerint magától elgörbül, és ezután nyugodtan megvizsgálható. Olcsóbb alternatívaként érdemes körülnézni az alt.magic.secrets és alt.magic hírcsoportokban.

Ahogy Uri Geller csinálja


Uri Geller

Természetesen bárki joggal mondhatja, hogy abból, hogy valamit a bűvészek meg tudnak csinálni, nem következik az, hogy mások is ilyen trükköket használnak. Talán mégis sokatmondó lehet, hogy a kanálhajlításról elhíresült Uri Geller már több alkalommal is lebukott kanalak kézzel való meghajlítása közben3 (hivatkozások a lábjegyzetben). Claus Larsen a SkepticReport.com-on egy filmrészletet is közzétett róla (3.4 Mb), ahol jól kivehetőek a mozdulatai. A felvételen a mellette ülő nő épp hozzászól a többiekhez, így azok rá figyelnek, ő pedig feláll a székből, és e gyors mozgás közben két kézzel megfogja, majd meghajlítja a kanalat - mindeközben pedig a kamera végig a kezét veszi. Claus a cikkében képkockánként is elemzi a felvételt.

Uri Geller trükkjeiről több könyv is megjelent, de magyarul nem adták ki őket, és hazánkban nehezen fellelhetőek. További részletekért érdemes beszerezni például Ben Harris Gellerism revealed című könyvét, vagy James Randitól a The Truth About Uri Geller-t. Kiindulási pontként szolgálhat a The Skeptic Dictionary Uri Gellerről szóló címszava is.

Varga Gábor
2005.XI.20.

1. How to Host a Spoon-Bending Party - http://realityshifters.com/pages/articles/spoonbendingparty.html
2. Bending Cutlery for Fun and Profit - http://www.randi.org/jr/01-12-2001.html
3. lásd pl.
Uri Geller Caught Red-handed - http://www.sisyfos.cz/sisyfos/geller.htm
Catching Geller in the Act - http://psychicinvestigator.com/demo/GELRSKP.htm
Hová tűnt Uri Geller? - http://www.chemonet.hu/TermVil/szkeptikus/geller.html
Látogatás Uri Gellernél - http://www.chemonet.hu/TermVil/fizika_eve/szkeptikus/urigeller.html
Spoon-bending - How Uri Geller really does it! - http://www.skepticreport.com/psychics/urispoon.htm

Tudnivalók
Az oldal 2009. óta nem frissül, de a tartalom továbbra is elérhető. Egyes cikkeket a vallásos emberek sértőnek találhatnak.
Világnézet gombok
Helyezz el egyet a saját oldaladon!
Ajánlott oldalak
DanielDennett.lap.hu
RichardDawkins.lap.hu
Albumok
© 2004-2009. Impresszum - Oldaltérkép - Segíts nekünk!