Főoldal
Ateizmus
Harmadik kultúra
Naturalizmus
Szabadgondolkodás
Szkepticizmus
Ismeretterjesztés
Szépirodalom
Hírfigyelő
Segíts nekünk!
Könyvet keresel?
E-könyvek
Antikváriumok
Angol nyelvű könyvesboltok
Ismeretterjesztő könyvek jegyzéke
Ajánlott oldalak: Ateizmus honlap
Ateizmus.lap.hu
Szkeptikus.lap.hu
Szkeptikus blog
Valláskritika.lap.hu
Naturalista filozófia.lap.hu
X-Aknák
Ponticulus H.

Könyvtár - GYIK - Fórumok - Kapcsolat

Könyvtár/Szkepticizmus/Bűvésztrükkök/Szellemek

A szellemekről


1. ábra - A bálterem orgonistája (DisneyLand)

Egy nemrég kezembe került bűvészkönyv1 szerint a spiritiszták lepedőbe bújt, foszforeszkáló festékkel bekent embereket használnak szellemként. A könyv 1928-ban íródott, 41 évvel azelőtt, hogy Disneylandben megnyilt volna a Kísértetkastély, amelynek egyik legemlékezetesebb része az életnagyságú, áttetsző, 3 dimenziós szellemalakokkal benépesített bálterem. A lepedőbe bújt emberekre legkevésbé hasonlító kísértetek (1. ábra) az asztal körül isznak, táncolnak, mintha csak egy filmből léptek volna elő - csaképp ezúttal nincsenek filmtrükkök, hiszen közvetlenül a saját szemünkkel látjuk őket.

Leszámítva azokat, akik úgy gondolják, hogy Disneylandben valódi szellemeket béreltek fel, a legtöbben nagyon jól sikerült hologramoknak tartják őket - a valóság azonban jóval egyszerűbb. A bálteremben használt trükk az 1860-as évekből származik, és akár otthon is elkészíthető néhány könnyen beszerezhető segédeszközzel.

Pepper szelleme

A trükköt - Henry Dircks ötletét átdolgozva - John Henry Pepper fejlesztette ki, hogy színpadi előadásokban szellemeket tudjon szerepeltetni. Sajnos nem találtam olyan filmet, ami jól bemutatná, hogy a valóságban mennyire élethű az effekt - mint a szellemek általában, Pepper szellemei is csak sötétben jönnek elő, így a legtöbb felvételen alig látszik valami. Az 1. ábrán lévő kép a Kísértetkastély báltermében játszó orgonistát ábrázolja.


2. ábra - Pepper`s Ghost


3. ábra - Az eredeti orgonista
bábu(DisneyLand)

Az effekt létrehozásához mindössze egy üveglapra és megfelelő fényforrásokra van szükségünk (2. ábra). A trükk lényege, hogy a néző az ábrán kékkel jelölt üveglapon távolabbról keresztülnézve egyszerre látja a mögötte lévő szobát, és az elrejtett helységben lévő, megvilágított alak tükröződését. Ha a szellemalak megfelelően van elhelyezve, pont úgy fog kinézni, mintha az üveglap mögötti széken ülne (az áttetsző alak természetesen nem az üveglap felületén jelenik meg, hanem térben mögötte - hasonló tükröződést tapasztalhatsz, ha sötétben kinézel az ablakon a kivilágított szobából). A lámpa fényének változtatásával a szellem eltüntethető, vagy "a semmiből" megjelentethető.

A trükk akkor igazán hatásos, ha az üveglapot nem veszi észre a szemlélő. A nem odavaló tükröződések elkerülése érdekében a rejtett szoba méretei megegyeznek az üveglap mögött látott szoba méreteivel, és a fények úgy vannak beállítva, hogy a lehető legkevesebb látszódhasson a feketére mázolt falakból. Disneylandben a gépek által mozgatott bábukat (3. ábra) tartalmazó rejtett szoba a látogatókat szállító kocsik alatt helyezkedik el - valahogy hasonlóan, mint azt a korabeli 4. ábra mutatja.


4. ábra

Pepper szellemeinek egy változatával legutóbb a Gorillaz nevű zenekar aratott nagy sikereket, mikor MTV Europe Music Awards-on élő közvetítés közben animált figurák sétáltak be a színpadra, és zenélni kezdtek. A BBC beszámolójában 3D hologramoknak nevezte a Pepper-féle technikával készült alakokat. Az effekt kissé lebutított változatát különösebb barkácsolás nélkül is elkészíthetjük egy üveglap és egy TV segítségével (ezt a technikát használja a Revenge From Mars nevű flippergép is).

Szellemek a tükörben

Szellemtörténetekből ismert jelenséggel találkozunk a disneylandi Kísértetkastély kijáratánál is, ahol a falra felszerelt tükörben hirtelen azt vesszük észre, hogy egy szellem ül a minket szállító kocsiban - de a potyautast csak a tükrön keresztül látjuk.

Az effekt Pepper szellemtrükkjének egyfajta fordítottjával készült. A szellemalakok ezúttal egy detektívtükör mögött vannak, és egy szerkezet a látogatókat szállító kocsival szinkronban mozgatja őket. Mikor a tükör mögött a lámpák megvilágítják a bábukat (5. ábra), a kocsiban ülők egyszerre látják saját visszatükröződésüket és a detektívtükör túlsó oldalán lévő bábot, ami a visszatükröződésbe olvadva áttetszőnek látszik (6. ábra).


5. ábra - A tükör mögötti bábu


6. ábra - Szellem a tükörben

Szellemfotók

Bár a fenti technikákkal "élőben" is sikerrel lehet szellemeket bemutatni, a legtöbben csak fotókon láttak szellemeket - ehhez pedig még üveglapra sincs szükség. A 19. századi fotókon az áttetsző alakok meglehetősen mindennapi jelenségnek számítottak, mivel az akkori anyagok hosszú expozíciót igényeltek, és a kép készítése közben elmozdult alakok áttetszőek - vagy egyenesen láthatatlanok lettek. Ugyan a mai digitális gépek már jóval érzékenyebbek a fényre, semleges szürke szűrő segítségével akár a legnagyobb forgalomban is csinálhatunk olyan fotót egy térről, amin egyetlen ember sincs - csak elég hosszan kell exponálni. Ha az expozíció felében valaki mozdulatlanul áll a képmezőben, majd gyorsan elmegy, a képen teljesen áttetsző lesz a teste. PhotoShoppal természetesen jóval hatásosabb eredményeket is elérhetünk.

További trükkök

A disneylandi Kísértetkastély további trükkjeiről - mint például a gömbben beszélő fejről és a fejével látszólag minket követő szoborról - a DoomBuggies oldalán olvashatsz. Sok más trükk mellett Pepper szellemeinek megvalósításához is részletesebb információkat találsz Phantasmechanics.com-on és a HauntWorld lapjain.

Varga Gábor
2005.XI.29.

1. Walter B. Gibson: Csodák könyve avagy vigyázat, csalók!
Tudnivalók
Az oldal 2009. óta nem frissül, de a tartalom továbbra is elérhető. Egyes cikkeket a vallásos emberek sértőnek találhatnak.
Világnézet gombok
Helyezz el egyet a saját oldaladon!
Ajánlott oldalak
DanielDennett.lap.hu
RichardDawkins.lap.hu
Albumok
© 2004-2009. Impresszum - Oldaltérkép - Segíts nekünk!