Főoldal
Ateizmus
Harmadik kultúra
Naturalizmus
Szabadgondolkodás
Szkepticizmus
Ismeretterjesztés
Szépirodalom
Hírfigyelő
Segíts nekünk!
Könyvet keresel?
E-könyvek
Antikváriumok
Angol nyelvű könyvesboltok
Ismeretterjesztő könyvek jegyzéke
Ajánlott oldalak: Ateizmus honlap
Ateizmus.lap.hu
Szkeptikus.lap.hu
Szkeptikus blog
Valláskritika.lap.hu
Naturalista filozófia.lap.hu
X-Aknák
Ponticulus H.

Könyvtár - GYIK - Fórumok - Kapcsolat

Könyvtár/Szkepticizmus/Bűvésztrükkök/Tűzönjárás házilag

Tűzönjárás házilag

Ha rákeresünk a "tűzönjárás" kifejezésre, szövevényes kapcsolatokat találhatunk a reikivel1, az NLPvel2, jógával és mindenféle más, ezoterikus irányzattal. A különböző "lelki felkészítések" és "önfejlesztő tréningek", melyek lehetővé teszik "a szervezet abnormális tűrőképességét"4 3 és 12 ezer Ft körül kezdődnek. Segítségükkel "A gondolkodás hatalma az anyag fölött egyre magától értetődőbbé válik"5 - ahogy azt Lőrincz Emese "Reiki Master" írja, valamint "energia rendszerünkben – lelki világunkban -, oly mértékű megtisztulást érünk el, mely más módszerrel aligha sikerülne".6

A tuzjaras.hu oldal szerint "a Tűzjárás élménye a mindennapi élet különbözô területein is felhasználhatóak, mindenhol, ahol új energiákra, új szemléletre és lendületre van szükségünk". A tűzönjárás lehetséges hatásai közt szerepel például "a személyiség, az élet minôségének fejlesztése", "az önbizalom növelése, a lelkierô, a stabilitás megtapasztalása", sőt, "új célok kitűzése, a karrier, az élet új lehetôségeinek feltárása" is.7

Walter B. Gibson Csodák könyve szerint a parázson járás trükkje valójában egyszerűen csak a faszén megfelelő elrendezésében, egy kis rászórt sóban és a parázs előtt lévő nedves timsóban rejlik.8 Penn és Teller Bullshit című szkeptikus filmsorozatában ennél is egyszerűbb magyarázattal szolgál - a filmben bemutatott fizikus érvelése szerint a parázs rossz hővezetőképessége teszi lehetővé, hogy égési sérülések nélkül átsétálhassunk rajta.9 "A parázs elszenesedett része rossz hővezető, a bőr szintén." - írja Makai Mihály Merre vagy szellem napvilága? című könyvében - "Ráadásul járás közben a talp egyes részei felváltva érintkeznek a forró parázzsal, továbbá a parázs felülete egyenetlen, ezért a talp egy adott pontja és a parázs között csak rövid idejű az érintkezés."10

Ha a szkeptikusoknak van igaza, mindenféle különleges lelki rákészülés vagy gyakorlat nélkül is bárki bármikor át tud sétálni mezitláb az izzó parázson. Idén szilveszterkor egy hirtelen elhatározás hatására szétterítettem a tábortűz által hagyott parazsat és a megrökönyödött (valamint nem épp vállalkozókedvű) nézőközönség előtt magam is megpróbáltam a "tűzönjárást".

A parázzsal fokozatosan kezdtem megbarátkozni. Először csak kézzel érintettem meg, megbizonyosodva, hogy nem fájdalmasabb érzés, mint egy gyertya lángján áthúzni az ujjam, majd egy lábam raktam rá óvatosan, miközben a másik lábamon volt a súlyom. Végül egy nagy lépéssel átgázoltam a kiterített parázsszőnyegen. Semmit sem éreztem a forróságból - mintha csak egy kavicsos talajon sétáltam volna mezitláb.

A tapasztaltakon felbátorodva rövidebb léptekkel, szabályos sétával is átgyalogoltam - hasonló eredménnyel. Annyira azért nem győzött meg senkit, hogy más is kipróbálja, én viszont egyre bátrabban vágtam neki újra és újra a parázsnak. Ugyan a séta után mindig beugrottam a bokáig érő hóba, erre nem volt igazán szükség, csak nyugtatási célokat szolgált.

A sikeren fellelkesülve végül addig mászkáltam, hogy csakugyan éreztem egy kis fájdalmat - az utólagos vizsgálat szerint a bal talpam közepén lett egy kis égési nyom, amit este még éreztem, reggelre azonban teljességgel elmúlt, mintha sosem lett volna.

A parázson való átsétálás tehát egyáltalán nem bizonyult nehéznek vagy fájdalmasnak, és különösebb előképzettségre sem volt szükségem hozzá. A nehézségek pusztán a félelemből adódhatnak - ami az ezoterikus lelki gyakorlatok és önismereti tréningek mellett azzal is legyőzhető, ha egyszerűen csak bízol a tudományban.

Azok számára, akik - saját felelősségükre - otthon szeretnék kipróbálni a tűzönjárást, az általam is használt fokozatos próbák (kéz, óvatos láb, egy lépéssel átsétálás) kellő biztonságérzettel szolgálhatnak. Ha nem állsz meg a parázson, nem esel bele, valamint nem akarsz azonnal túl sokat sétálni, minden bizonnyal te is sikerrel jársz.

Varga Gábor
2006.01.01.

1. http://emesereiki.homestead.com/files/MiaReiki.htm
2. http://www.freeweb.hu/tuzjaras/html/naptar.html
3. http://www.halad.hu/banyavolgy%20akcio.htm
4. http://bocs.hu/3part/paul-05-18.htm
5. http://emesereiki.homestead.com/files/MiaReiki.htm
6. http://www.harmonet.hu/cikk.php3?rovat=87&alrovat=&cikkid=4238&dire=szabadido&again=true
7. http://www.freeweb.hu/tuzjaras/html/hatasa.html
8. Walter B. Gibson: Csodák könyve, 1988. (69. oldal)
9. BullShit Season 1. Episode 9. - Self-helpless
10. Makai Mihály: Merre vagy szellem napvilága? (Typotex Kiadó, 2004.)

Az otthoni tűzönjárás veszélyes lehet és nem megfelelő kivitelezése égési sérülésekkel járhat, a cikk szerzője semmiféle felelősséget nem vállal az esetleges balesetekkel és sérülésekkel kapcsolatban.

Creative Commons License Ez a cikk változatlan formában, a szerző megjelölésével és a http://www.szabadgondolkodo.hu címre mutató link elhelyezése mellett szabadon utánközölhető.
Tudnivalók
Az oldal 2009. óta nem frissül, de a tartalom továbbra is elérhető. Egyes cikkeket a vallásos emberek sértőnek találhatnak.
Világnézet gombok
Helyezz el egyet a saját oldaladon!
Ajánlott oldalak
DanielDennett.lap.hu
RichardDawkins.lap.hu
Albumok
© 2004-2009. Impresszum - Oldaltérkép - Segíts nekünk!