Főoldal
Ateizmus
Harmadik kultúra
Naturalizmus
Szabadgondolkodás
Szkepticizmus
Ismeretterjesztés
Szépirodalom
Hírfigyelő
Segíts nekünk!
Könyvet keresel?
E-könyvek
Antikváriumok
Angol nyelvű könyvesboltok
Ismeretterjesztő könyvek jegyzéke
Ajánlott oldalak: Ateizmus honlap
Ateizmus.lap.hu
Szkeptikus.lap.hu
Szkeptikus blog
Valláskritika.lap.hu
Naturalista filozófia.lap.hu
X-Aknák
Ponticulus H.

Könyvtár - GYIK - Fórumok - Kapcsolat

Könyvtár/Szkeptikus/Szótár/Belemagyarázás

belemagyarázás

A belemagyarázás során az alany erőltetetten hozzáigazítja az eseményeket személyes, politikai, vagy vallási meggyőződéséhez. Az ún. médiumok gyakorta magyarázzák bele korábbi homályos kijelentéseikbe a történéseket. Ez egy különösen biztonságos módszer, mivel nem lehet megcáfolni, és a legtöbb ember nem is gondol rá, hogy milyen egyszerű valamit egy kijelentés megerősítéseként beállítani, miután már megtörtént, különösen ha nagy mozgásteret hagyunk hozzá. A Biblia-kód, a Nostradamus-féle jóslatok, és hasonlók hívei szokásszerűen alkalmazzák a belemagyarázást a valódi jóslás kiváltásaként.

A World Trade Centert és a Pentagont ért 2001 szeptember 11-diki merénylet után két fundamentalista keresztény evangelista, Jerry Falwell és Pat Robertson is a saját világnézetükbe illesztették a történteket. Állításuk szerint részben a "liberális szabadságjogi csoportok, feministák, homoszexuálisok és az abortusz támogatói felelősek azért, hogy kihívták Isten haragját Amerika ellen."* Falwell szerint Isten megengedte "Amerika ellenségeinek [...] hogy megadják nekünk, amit bizonyára megérdemlünk."; ezzel Robertson is egyetértett. Az American Civil Liberties Union (Amerikai Civil Szabadságjogi Szövetség) "bűnös leginkább a dologban" - mondta Farwell és Robertson helyeselt. Részben a szövetségi törvényszékek is felelősek - így Farwell -, mert "kirúgták Istent a közéletből", és hasonlóan "az abortusz hívei is jócskán kiveszik a részüket, mert Istent nem lehet becsapni." - mondta Farwell és Robertson helyeselt. [Hallgassa meg ezeket a démoni figurákat MP3-ban, ahogy kitárgyalják a témát.]

Sem Farwell, sem Robertson nem képes bizonyítani ezeket az állításokat, mivel természetüknél fogva bizonyíthatatlanok. Viszont az ilyen kijelentéseket cáfolni sem lehet. Az egésszel mindössze a figyelmet akarták felhívni a tevékenységükre, és ingyenreklámhoz akartak jutni a médiában. Így lehet előnyt kovácsolni az emberek félelmeiből anélkül, hogy kiderülhetne a turpisság. Ez üss-és-fuss taktika, mert cáfolat nem létezik, hacsak az nem, hogyha egy mindentudó-mindenható Lény kormányozza a világot, annak a hihetősége, hogy olyan emberekkel szövetkezik mint Farwell, Robertson, vagy a kamikazepilóták, közel van a nullához, és nem méltó arra, hogy magukat embernek nevező lények komolyan vitázzanak róla. Kivéve persze, ha a Mindenható maga a Gonosz, ami Falwell logikája alapján könnyen lehet, mert különben őt és a fajtáját már rég agyoncsapta volna egy villám. Legalábbis mifelénk a gyűlölet gerjesztése és reklámozása nem számít jótettnek.

Mikor az ilyen Falwell/Robertson-féle képmutatókat már a fél világ kritizálja az erőltetett belemagyarázásaik miatt, jellemzően letagadják az egészet, és azzal védekeznek, hogy a kijelentéseiket kiragadták a szövegkörnyezetből. Falwell a következő kijelentéssel rukkolt elő: "Őszintén sajnálom, hogy keresztény televízióban tegnap folytatott hosszú teológiai vita során tett kijelentéseimet kiragadták a szövegkörnyezetből, hibásan idézték, és hogy gondolataimat - immár kirohanássá torzítva - lealacsonyították a gyász eme napjáról."* Azonban Robertson hajthatatlan, így az internetes pornográfia is Isten fekete listájára került, aminek megszegése annyira feldühítette, hogy többezer ártatlan embert kellett megölnie, csak hogy kifejezze haragját. "Ha nem változtatunk a hozzáállásunkon - mondja - Isten sokkal többünket öli meg. Ha majd a mészárlás fokozódik az elkövetkező években, miközben az USA és szövetségesei megpróbálják leverni a terrorizmust, és a terroristák tovább gyilkolják az ártatlanokat, emlékezzenek arra, hogy Pet Robertson előre megmondta."

Tudnivalók
Az oldal 2009. óta nem frissül, de a tartalom továbbra is elérhető. Egyes cikkeket a vallásos emberek sértőnek találhatnak.
Világnézet gombok
Helyezz el egyet a saját oldaladon!
Ajánlott oldalak
DanielDennett.lap.hu
RichardDawkins.lap.hu
Albumok
© 2004-2009. Impresszum - Oldaltérkép - Segíts nekünk!