Főoldal
Ateizmus
Harmadik kultúra
Naturalizmus
Szabadgondolkodás
Szkepticizmus
Ismeretterjesztés
Szépirodalom
Hírfigyelő
Segíts nekünk!
Könyvet keresel?
E-könyvek
Antikváriumok
Angol nyelvű könyvesboltok
Ismeretterjesztő könyvek jegyzéke
Ajánlott oldalak: Ateizmus honlap
Ateizmus.lap.hu
Szkeptikus.lap.hu
Szkeptikus blog
Valláskritika.lap.hu
Naturalista filozófia.lap.hu
X-Aknák
Ponticulus H.

Könyvtár - GYIK - Fórumok - Kapcsolat

Könyvtár/Szkeptikus/Szótár/Gabonakör

gabonakör

Idegen DNS?A gabonakörök gabonamezőkön, különösen pedig angliai búzamezőkön talált geometriai minták, amelyek sok esetben igen bonyolultak és összetettek. Legöbbjük, ha nem az összes, valószínűleg csak tréfáskedvű emberek műve. Ilyen volt Doug Bower és David Chorley is, akik 1991-ben kb. 250 gabonakör hamisítását vállalták magukra. Az emberek egy része úgy hiszi, hogy a gabonakörök földönkívüli űrhajók üzenetei. Némelyek ráadásul kitartanak amellett, hogy a földönkívüliek ősi sumér szimbólumokkal és a DNS-ük jelképes másával próbálnak kommunikálni velünk. A témát komolyan vizsgáló és belőle elméleteket kovácsoló személyeket cerealógusnak (Ceres, a római földművelés- és termékenységistennő után) vagy (angolul) "croppynak" hívjuk.

A témára még tudományos beállítottságú emberek is ráálltak, de ők bölcsen elkerülték a földönkívüli üzenet hipotézist. Inkább szabadon engedték a fantáziájukat és olyan ötletekkel álltak elő, mint pl. örvények, gömbvillámok, vagy plazmagömbök, valamint más kevésbé okkult magyarázatok, úgy mint a természet erői: szél, hőség, vagy az állatok. Soha nem szabad azonban elfelejteni, hogy egy ilyen rejtélyes eset könnyen lehet egyszerű beugratás, amilyen a piltdowni ember és a cardiffi óriás is volt.

"A Föld hiányzik”
Scaron; 2001 Peter Sorensen

Ez a kör nem egy ugratás, Matt Williams és társai egy filmhez csinálták.

Az eredeti Longwood Warren mellett készült, Winchester közelében 1995-ben. Van aki az igazit szereti.

Ha a gabonakörök már a XIII. században léteztek volna, akkor a Sátán művének tartották volna őket, akinek számos rejtélyes és kevésbé rejtélyes dolgot is a számlájára írtak, például a Stonehange és az Anglia és Skócia között húzódó Hadrian fal építését. Sokan úgy hitték: őseik nem lettek volna képesek ilyen nagyszabású tervek kivitelezésére. Mára a rejtélyes és csodálatos dolgok magyarázatában a földönkívüliek foglalták el a Sátán helyét.

További olvasnivaló

Allen, Robin. "Cerealogy is Dead - Long Live Cerealogy!" Skeptic (UK), vol 8, no 1 (part 1), no 2 (part 2).

Hempstead, Martin. "The Summer of '91," Skeptic (UK), vol 5, no 6 (1991)

Huston, Peter. Scams from the Great Beyond : How to Make Easy Money Off of Esp, Astrology, Ufos, Crop Circles, Cattle Mutilations, Alien Abductions, Atlantis, Channeling, and other New Age Nonsense (Paladin Press, 1997).

Nickel, Joe. "The Crop Circle Phenomenon: An Investigative Report," in The Skeptical Inquirer (Winter, 1992).

Schnabel, Jim, Round In Circles: Physicists, Poltergeists, Pranksters and the Secret History of the Cropwatchers (Penguin: London, 1994).

Tudnivalók
Az oldal 2009. óta nem frissül, de a tartalom továbbra is elérhető. Egyes cikkeket a vallásos emberek sértőnek találhatnak.
Világnézet gombok
Helyezz el egyet a saját oldaladon!
Ajánlott oldalak
DanielDennett.lap.hu
RichardDawkins.lap.hu
Albumok
© 2004-2009. Impresszum - Oldaltérkép - Segíts nekünk!