Főoldal
Ateizmus
Harmadik kultúra
Naturalizmus
Szabadgondolkodás
Szkepticizmus
Ismeretterjesztés
Szépirodalom
Hírfigyelő
Segíts nekünk!
Könyvet keresel?
E-könyvek
Antikváriumok
Angol nyelvű könyvesboltok
Ismeretterjesztő könyvek jegyzéke
Ajánlott oldalak: Ateizmus honlap
Ateizmus.lap.hu
Szkeptikus.lap.hu
Szkeptikus blog
Valláskritika.lap.hu
Naturalista filozófia.lap.hu
X-Aknák
Ponticulus H.

Könyvtár - GYIK - Fórumok - Kapcsolat

Könyvtár/Szkeptikus/Szótár/Ideomotoros tevékenység

ideomotoros tevékenység

Az ideomotoros tevékenység a szuggeszciók, elvárások akaratlan és öntudatlan hatását jelenti az izommozgásokra. Az "ideomotoros tevékenység " elnevezés William B. Carpentertől származik. Ezzel magyarázta a botok és ingák mozgását a varázsvesszős embereknél, illetve az asztal mozgását és forgását spiritiszta médiumoknál (ha nem éppen csalásról volt szó). Carpenter szerint az izomtevékenységet elindulhatja az elme a szándékoktól és érzelmektől függetlenül. Ha nem is vagyunk tudatában, de az elme befolyásolható utalásokkal másoktól, illetve a megfigyeléseinken keresztül. Ezen hatások befolyásolják az elmét és izomtevékenységet válthatnak ki.

Tudományos teszteket végzett William James, amerikai pszichológus, Michel Chevreul, francia kémikus, Michael Faraday, brit tudós, és Ray Hyman, amerikai pszichológus. Ennek során kimutatták, hogy sok jelenség, melyet spirituális vagy paranormális okokkal, vagy misztikus energiákkal magyaráznak, egyszerűen az ideomotoros tevékenység eredménye. Ezek a tesztek azt is bemutatták, hogy "becsületes, intelligens emberek képesek olyan öntudatlan izomtevékenységre, mely megfelel elvárásaiknak" (Hyman 1999). Azt is igazolták, hogy a viselkedést befolyásoló szuggesztiók igen finom utalásokkal adhatók. (Hyman 1977)

A mutató mozgása az Ouija táblán , a segítő kézé a "könnyített kommunikációban" (autista vagy hasonló beteg gyerekekkel történő kommunikáció, melynek során kezüket egy billentyűzet felett mozgatják-ford. megj.),  kezeké a kineziológiában, és egyes viselkedésformák a hipnotikus szuggesztió hatására ideomotorosak. Ray Hyman bemutatta az ideomotoros tevékenység szerepét a gyógyászati csalásokban, mint például a  Toftness Sugárzásérzékelő (igen részletes angol cikk az ideomotoros tevékenységről-ford megj.), a "fekete dobozok", melyeket az gyógyító radiesztéziában használnak (természetgyógyászoknál kedvelt az "energia" munkába fogására diagnózishoz és gyógyításra). Az olyan dolgok, mint a Csi Kung és a pulzus diagnózis, melyet a hagyományos kínai orvoslás és a Deepak Chopra-féle ayurvédikus használ, a legjobban az ideomotoros tevékenység révén magyarázható, és nem kell hozzá olyan titokzatos energia feltételezése, mint a csí.

További linkek (angolul)

Hyman, Ray. "'Cold Reading': How to Convince Strangers That You Know All About Them," The Skeptical Inquirer Spring/Summer 1977.

Hyman, Ray. "The Mischief-Making of Ideomotor Action," Scientific Review of Alternative Medicine 3(2):34-43, 1999.

Sampson, Wallace and Lewis Vaughn, editors. Science Meets Alternative Medicine: What the Evidence Says About Unconventional Treatments  (Prometheus Books, 2000). Chapter 6 is "The Mischief-Making of Ideomotor Action," by Ray Hyman.

Tudnivalók
Az oldal 2009. óta nem frissül, de a tartalom továbbra is elérhető. Egyes cikkeket a vallásos emberek sértőnek találhatnak.
Világnézet gombok
Helyezz el egyet a saját oldaladon!
Ajánlott oldalak
DanielDennett.lap.hu
RichardDawkins.lap.hu
Albumok
© 2004-2009. Impresszum - Oldaltérkép - Segíts nekünk!