Főoldal
Ateizmus
Harmadik kultúra
Naturalizmus
Szabadgondolkodás
Szkepticizmus
Ismeretterjesztés
Szépirodalom
Hírfigyelő
Segíts nekünk!
Könyvet keresel?
E-könyvek
Antikváriumok
Angol nyelvű könyvesboltok
Ismeretterjesztő könyvek jegyzéke
Ajánlott oldalak: Ateizmus honlap
Ateizmus.lap.hu
Szkeptikus.lap.hu
Szkeptikus blog
Valláskritika.lap.hu
Naturalista filozófia.lap.hu
X-Aknák
Ponticulus H.

Könyvtár - GYIK - Fórumok - Kapcsolat

Könyvtár/Szkeptikus/Szótár/Istenek

istenek

Az isteneket az emberek találták ki, és olyan természetfeletti erőt vagy tulajdonságokat tulajdonítanak nekik, mint például halhatatlanság, mindentudás, telekinézis vagy láthatatlanság. Ezek a teremtések sok célt szolgálnak, például képzeletbeli védelem az ellenségtől vagy az olyan dolgok eredetének magyarázata, mint jó és rossz, tűz és víz vagy élet és halál.

Az istenek gyakran központi figurák, akik köré a vallások épülnek. Gyakran mondják, hogy a vallások félelemből és babonából erednek. Ezt elmondhatjuk az istenekre is.

Néhány vallás úgy gondolja, hogy csak egy isten van, és az ő vallásukon kívül minden vallás istenét az emberek találták ki. Ennek ellenére, aki hisz valamilyen istenben, mind azt hiszi, hogy az övé az igazi.

Mivel az istenek természetfelettiek, a tér és az idő törvényei nem kötik őket. Bármit meg tudnak tenni végtelen hatalmuk segítségével. Emiatt nem lehet bizonyítani vagy cáfolni létezésüket. Azt mondhatjuk: ha istenek létezhetnek, bármi megtörténhet!

Lásd még: istenhívő.

további olvasnivaló

Tudnivalók
Az oldal 2009. óta nem frissül, de a tartalom továbbra is elérhető. Egyes cikkeket a vallásos emberek sértőnek találhatnak.
Világnézet gombok
Helyezz el egyet a saját oldaladon!
Ajánlott oldalak
DanielDennett.lap.hu
RichardDawkins.lap.hu
Albumok
© 2004-2009. Impresszum - Oldaltérkép - Segíts nekünk!