Főoldal
Ateizmus
Harmadik kultúra
Naturalizmus
Szabadgondolkodás
Szkepticizmus
Ismeretterjesztés
Szépirodalom
Hírfigyelő
Segíts nekünk!
Könyvet keresel?
E-könyvek
Antikváriumok
Angol nyelvű könyvesboltok
Ismeretterjesztő könyvek jegyzéke
Ajánlott oldalak: Ateizmus honlap
Ateizmus.lap.hu
Szkeptikus.lap.hu
Szkeptikus blog
Valláskritika.lap.hu
Naturalista filozófia.lap.hu
X-Aknák
Ponticulus H.

Könyvtár - GYIK - Fórumok - Kapcsolat

Könyvtár/Szkeptikus/Szótár/Isteni csoda-érv

isteni csoda-érv

Az isteni csoda-érv a non sequitur (nem következik) érvelés egyik változata. Valahogy így fest: nem tudom elképzelni, hogy ez hogy lehet, tehát biztosan Isten műve, vagy ez csodálatos; tehát Isten tette, vagy nem tudok elképzelni más magyarázatot, mint hogy Isten tette, vagy ez egyszerűen túl rejtélyes, úgyhogy biztos Isten van mögötte.

Másik változata a földönkívüli csoda-érv: nem tudom elképzelni, hogy ez hogy lehet, tehát biztosan az idegenek műve, vagy ez csodálatos; tehát az idegenek tették, vagy nem tudok elképzelni más magyarázatot, mint hogy az idegenek tették, vagy ez egyszerűen tűl rejtélyes, úgyhogy biztos az idegenek vannak mögötte.

A logikai csapda további gyakori formája így néz ki: nem tudom elképzelni, hogy ez hogy lehet, tehát biztosan paranormális erők műve, vagy ez csodálatos; tehát paranormális erők tették, vagy nem tudok elképzelni más magyarázatot, mint hogy paranormális erők tették, vagy ez egyszerűen túl rejtélyes, úgyhogy biztos paranormális erők vannak mögötte.

Lásd még áldilemma

További olvasnivaló

Tudnivalók
Az oldal 2009. óta nem frissül, de a tartalom továbbra is elérhető. Egyes cikkeket a vallásos emberek sértőnek találhatnak.
Világnézet gombok
Helyezz el egyet a saját oldaladon!
Ajánlott oldalak
DanielDennett.lap.hu
RichardDawkins.lap.hu
Albumok
© 2004-2009. Impresszum - Oldaltérkép - Segíts nekünk!