Főoldal
Ateizmus
Harmadik kultúra
Naturalizmus
Szabadgondolkodás
Szkepticizmus
Ismeretterjesztés
Szépirodalom
Hírfigyelő
Segíts nekünk!
Könyvet keresel?
E-könyvek
Antikváriumok
Angol nyelvű könyvesboltok
Ismeretterjesztő könyvek jegyzéke
Ajánlott oldalak: Ateizmus honlap
Ateizmus.lap.hu
Szkeptikus.lap.hu
Szkeptikus blog
Valláskritika.lap.hu
Naturalista filozófia.lap.hu
X-Aknák
Ponticulus H.

Könyvtár - GYIK - Fórumok - Kapcsolat

Könyvtár/Szkeptikus/Szótár/Kollektív hallucináció

kollektív hallucináció

Ahol megvan a csodákba vetett hit, ott mindig is lesznek bizonyítékok, amik létüket alátámasztják. Mozgó szobrok és festmények esetében a hit váltja ki a hallucinációt, a hallucináció pedig tovább szilárdítja a hitet. - D.H. Rawcliffe

A kollektív hallucinációk érzéki csalódások, amelyeket a szuggesszió ereje vált ki. Általában fűtött érzelmi állapotban jelentkeznek, különösen elkötelezett vallásosok között. A várakozás és a vágy, hogy tanúja legyen egy csodának, sok hívőt hajlamossá tesz arra, a felhők között Szűz Máriát, könnyező szobrokat, vagy mozgó ikonokat és szent portrékat lásson, különösen az ominózus tárgy vagy hely több órányi bámulása után.

A "csoda" tanúi ugyanúgy számolnak be hallucinációjukról, mert mindnek ugyanazok az előfeltevései és a várakozásai. Továbbá a különböző beszámolók idővel harmonikussá csiszolódnak össze, ahogy újra és újra elmesélik őket. Ha valaki nem látott semmit, és ez be is vallja, azt hitetlennek kiáltják ki. Néhányan kétség kívül nem látnak semmit, de "inkább utánozzák a hallucinálókat, minthogy beismerjék a kudarcot, utólag pedig elhiszik, hogy tényleg látták azt, amiről eleinte csak megjátszották, hogy látják." (Rawcliffe, 114).

Természetesen nem minden kollektív hallucináció nyugszik vallási alapokon. 1897-ben Edmund Parish arról számolt be, hogy hajóstársainak közös víziója volt a néhány nappal azelőtt elhunyt szakácsuk szelleméről. A tengerészek nemcsak hogy látták a szellemet, hanem még azt is tisztán kivették, ahogy sajátos bicegésével a vízen járkál. A szellemről kiderült, hogy csak "egy hajóroncs egy darabja, ami föl-le himbálózott a hullámokon." (Parish, 311; idézve Rawcliffe, 115-ben).

További olvasnivaló

Nickell, Joe. Looking For A Miracle: Weeping Icons, Relics, Stigmata, Visions and Healing Cures (Prometheus Books: Buffalo, N.Y., 1993).

Parish, Edmund. Hallucinations and illusions; a study of the fallacies of perception (New York: C. Scribner's Sons, 1897).

Rawcliffe, Donovan Hilton. Occult and Supernatural Phenomena(New York: Dover Publications, 1988).

Slade, Peter D. , Richard P. Bentall. Sensory Deception: A Scientific Analysis of Hallucination (Johns Hopkins University Press, 1988).

Tudnivalók
Az oldal 2009. óta nem frissül, de a tartalom továbbra is elérhető. Egyes cikkeket a vallásos emberek sértőnek találhatnak.
Világnézet gombok
Helyezz el egyet a saját oldaladon!
Ajánlott oldalak
DanielDennett.lap.hu
RichardDawkins.lap.hu
Albumok
© 2004-2009. Impresszum - Oldaltérkép - Segíts nekünk!