Főoldal
Ateizmus
Harmadik kultúra
Naturalizmus
Szabadgondolkodás
Szkepticizmus
Ismeretterjesztés
Szépirodalom
Hírfigyelő
Segíts nekünk!
Könyvet keresel?
E-könyvek
Antikváriumok
Angol nyelvű könyvesboltok
Ismeretterjesztő könyvek jegyzéke
Ajánlott oldalak: Ateizmus honlap
Ateizmus.lap.hu
Szkeptikus.lap.hu
Szkeptikus blog
Valláskritika.lap.hu
Naturalista filozófia.lap.hu
X-Aknák
Ponticulus H.

Könyvtár - GYIK - Fórumok - Kapcsolat

Könyvtár/Szkeptikus/Szótár/Mars-arc

Mars-arc

1976-os képA Mars-arc néhány, a Viking űrszonda által 1976-ban a Mars Cydonia nevű területéről készített fényképen látható képződmény. Bár minden bizonnyal természeti erők műve, sokan meg vannak róla győződve, hogy valójában egy értelmes lényektől származó, arc formájú építmény.

Gary Posner szerint e nézet elterjedéséért leginkább Richard C. Hoagland, a The Monuments of Mars: A City on the Edge of Forever (1987) című könyv szerzője a felelős.

1998-as kép A NASA állítása szerint az illúziót csak a fény és árnyék játéka kelti. Némelyek ezt a titkolózás biztos jeleként értékelték. Mikor mérnökök és számítástechnikusok digitálisan feljavították a képeket, útjára indult a mendemonda, miszerint az arc egy emberi lény szobra egy város közelében, aminek a templomai és erődjei is látszanak. Egyesek a város építőit kapcsolatba hozták az antik perui repterekkel, és az állítólag szimbolikus kommunkációra szolgáló gabonakörökkel is. Másoknál a dolog puszta fantáziára alapuló hitté fajult. Carl Sagan földhözragadtabb magyazázata szerint a Mars-arcot az erózió, a szél, és más természeti erők hozták létre (Sagan 52-55). Ez a nézet tűnik a legésszerűbbnek az adott körülmények között.

2002 júliusában a NASA Mars Odyssey nevű űrszondája részletesebb képeket küldött a Földre. Úgy tűnik, a Mars-arc pofára esett számos más arccal együtt. A rejtélygyárosok nagy sajnálatára a NASA kijelentette: a Cycdonia régió egy "normális geológiai képződmény lejtőkkel és hátságokkal, amely a szél és a gravitáció által kifejtett csuszamlások hatására alakult ki évmilliárdok alatt." *


   photo courtesy of NASA/JPL/Arizona State University

További olvasnivaló

Carl Sagan : Korok és démonok (1999, Typotex)

Sagan, Carl. The Demon-Haunted World - Science as a Candle in the Dark (New York: Random House, 1995).

Tudnivalók
Az oldal 2009. óta nem frissül, de a tartalom továbbra is elérhető. Egyes cikkeket a vallásos emberek sértőnek találhatnak.
Világnézet gombok
Helyezz el egyet a saját oldaladon!
Ajánlott oldalak
DanielDennett.lap.hu
RichardDawkins.lap.hu
Albumok
© 2004-2009. Impresszum - Oldaltérkép - Segíts nekünk!