Főoldal
Ateizmus
Harmadik kultúra
Naturalizmus
Szabadgondolkodás
Szkepticizmus
Ismeretterjesztés
Szépirodalom
Hírfigyelő
Segíts nekünk!
Könyvet keresel?
E-könyvek
Antikváriumok
Angol nyelvű könyvesboltok
Ismeretterjesztő könyvek jegyzéke
Ajánlott oldalak: Ateizmus honlap
Ateizmus.lap.hu
Szkeptikus.lap.hu
Szkeptikus blog
Valláskritika.lap.hu
Naturalista filozófia.lap.hu
X-Aknák
Ponticulus H.

Könyvtár - GYIK - Fórumok - Kapcsolat

Könyvtár/Szkeptikus/Szótár/Elfogult megerősítés

Elfogult megerősítés

"Az emberi értelem jellemző és szakadatlan hibája, hogy jobban izgatja a megerősítés, mint a cáfolat." - Francis Bacon

Az elfogult megerősítés a szelektív gondolkodás egy változata, mikor az alany hajlamos észlelni és keresni a véleményét igazoló érveket, de figyelmen kívül hagyja, nem keresi, illetve alábecsüli az elképzeléseinek ellentmondó tényeket. Például ha egy orvos igazolni akarja, hogy teliholdkor több ember kerül a sürgősségi ellátóba, hajlamossá válhat a teliholdkor érkező betegeknek nagyobb jelentőséget tulajdonítani, mint a máskor érkezőknek, ez a hozzáállás pedig idővel véglegesen meggyőzi a telihold illetve más holdeffektusok és a balesetek kapcsolatáról.

Ez a fajta tendencia a megerősítő tények cáfolatoknál nagyobb súllyal való latba vetésére különösen káros lehet, mikor egyszerű előítéleteknél alig többről van szó. Ha a teóriánkat meggyőző tények és hiteles kísérletek támasztják alá, az elfogult megerősítésnek akkor sem szabad rossz irányba terelnie minket. Valóban, ha vakokká válunk az elméletünket kétségtelenül cáfoló tényekkel szemben, máris áthágtuk az ésszerű gondolkodás és beszűkültség közötti határt.

Kísérletek is igazolják, hogy az emberek általában túlzott jeletőséget tulajdonítanak a megerősítő információnak, más szóval a pozitív vagy igazoló adatoknak. "Az igazoló tények túlzott figyelembe vételének oka az, hogy kognitíve könnyebb kezelni őket." (Gilovich 1993). Sokkal könnyebb felfogni, hogyan támaszt alá egy tény egy álláspontot, mint azt, milyen különböző módokon ütközhet vele. Gondoljunk egy tipikus ESP kísérletre vagy egy látszólagos clarvoyant (tisztánlátó) álomra: a siker gyakran nyilvánvaló, vagy az eset könnyen magyarázható sikerként, míg a negatív példa negatív voltának már a felismerése is nagyobb szellemi erőfeszítést igényel, nem is beszélve fontosságának felismeréséről. Az emberi elme eme tulajdonsága befolyásolja a memóriát is. Mikor egy álláspontra vonatkozó adatok után kutatunk az emlékezetünkben, könnyebben találunk azt megerősítő emlékeket.

A kutatók néha beleesnek az elfogult megerősítés csapdájába: úgy állítják fel a kísérleteket, vagy olyan adatokkal dolgoznak, hogy az eredmények alátámasszák a hipotézist. A problémát olyan módon kezelik, hogy ne kelljen a hipotézisnek ellentmondó tényekkel szembesülni. Például a parapszichológusok köztudottan alkalmazzák a korrekciós feljegyzést (opcionális kezdés és befejezés, arra hivatkozva, hogy a pszí képességek nem állandóak) az ESP-kutatásban. A kísérletezők csökkenthetik az elfogult megerősítés hatását, ha olyan kollégával dolgoznak, aki egy ellentétes elmélet híve. Folyamatosan emlékeznünk kellene a jelenségre, és aktívan keresni a hitünkkel ellenkező tényeket, azonban mivel ez természetellenes, egy átlagos ember gyakorlatilag elfogultságra van kárhoztatva.

Lásd még ad hoc hipotézis, kognitív disszonancia, csoportos megerősítés, kontroll study, szelektív gondolkodás, és önáltatás.

Az elfogult megerősítés hatására a gyakorlatban lásd "alternatív" gyógymódok, átkok, ESP, intuitívek, hold hatása, perszonológia, növényi érzékelés, Sokal tréfa, kézrátételes gyógyítás


További olvasmányok

Az elfogult megerősítés működését a Kennedy merénylet összeesküvéselméletein figyelhetjük meg. Jó lecke ez, melyből kiderül, milyen könnyen látnak intelligens emberek bonyolult összefüggéseket, ha álláspontjukat támasztják alá, és milyen könnyen veszik észre az ellentétes vélemény hibáit. Bizonyos tények figyelmen kívül hagyásával, és spekulációk tényként való beállításával bárki bizonyíthat gyakorlatilag bármit tetszésének megfelelően.

Belsky, Gary and Thomas Gilovich. Why Smart People Make Big Money Mistakes-And How to Correct Them: Lessons from the New Science of Behavioral Economics (Fireside, 2000).

Evans, B. Bias in Human Reasoning: Causes and Consequences (Psychology Press, 1990).

Gilovich, Thomas. How We Know What Isn't' So: The Fallibility of Human Reason in Everyday Life (New York: The Free Press, 1993).

Levine, Robert. The Power of Persuasion - How We're Bought and Sold by  (John Wiley & Sons 2003)

Reason, James. Human Error (Cambridge University Press 1990).

Shermer, Michael. The Borderlands of Science: Where Sense Meets Nonsense (Oxford University Press 2002).

Shermer, Michael. Why People Believe Weird Things : Pseudoscience, Superstition, and Other Confusions of Our Time 2nd ed. (Owl Books 2002).

Tudnivalók
Az oldal 2009. óta nem frissül, de a tartalom továbbra is elérhető. Egyes cikkeket a vallásos emberek sértőnek találhatnak.
Világnézet gombok
Helyezz el egyet a saját oldaladon!
Ajánlott oldalak
DanielDennett.lap.hu
RichardDawkins.lap.hu
Albumok
© 2004-2009. Impresszum - Oldaltérkép - Segíts nekünk!