Főoldal
Ateizmus
Harmadik kultúra
Naturalizmus
Szabadgondolkodás
Szkepticizmus
Ismeretterjesztés
Szépirodalom
Hírfigyelő
Segíts nekünk!
Könyvet keresel?
E-könyvek
Antikváriumok
Angol nyelvű könyvesboltok
Ismeretterjesztő könyvek jegyzéke
Ajánlott oldalak: Ateizmus honlap
Ateizmus.lap.hu
Szkeptikus.lap.hu
Szkeptikus blog
Valláskritika.lap.hu
Naturalista filozófia.lap.hu
X-Aknák
Ponticulus H.

Könyvtár - GYIK - Fórumok - Kapcsolat

Könyvtár/Szkeptikus/Szótár/Mózes-szindróma

Mózes-szindróma

(1) Önbecsapás, melyet a mások igéreteibe vetett feltétlen bizalom jellemez, mikor az Ígéret Földjét, illetve szépséget, fiatalságot, gazdagságot, erőt, lelki békét vagy boldogságot ígérnek. (2) Önbecsapás, az isteni, sors általi, vagy történelmi kiválasztottság érzése, hogy másokat el kell juttatni az Ígéret Földjére, vagy olyan célhoz, mint pl. "a tudományok szilárd alapra helyeznése" (Descartes); vagy olyan dolgokban való hit mint például "a természet örök törvénye, mely mint a nagyobb erőt, Németországot ruházza fel a történelem előtti joggal, hogy leigázza az alacsonyabbrendű fajt, hogy uralkodjon rajta, és hasznos munkára kényszerítse" (Hitler).

A Mózes-szindróma nem keverendő össze a Kismózes-szindrómával (kosárba vetett hit-csapda), a védekező mechanizmussal, mikor valaki tétlenségben áltatja magát azzal a (vágyvezérelt) gondolattal, hogy valaki más majd jön, és megoldja helyette a problémáját, megmentve őt a csapástól.

Tudnivalók
Az oldal 2009. óta nem frissül, de a tartalom továbbra is elérhető. Egyes cikkeket a vallásos emberek sértőnek találhatnak.
Világnézet gombok
Helyezz el egyet a saját oldaladon!
Ajánlott oldalak
DanielDennett.lap.hu
RichardDawkins.lap.hu
Albumok
© 2004-2009. Impresszum - Oldaltérkép - Segíts nekünk!