Főoldal
Ateizmus
Harmadik kultúra
Naturalizmus
Szabadgondolkodás
Szkepticizmus
Ismeretterjesztés
Szépirodalom
Hírfigyelő
Segíts nekünk!
Könyvet keresel?
E-könyvek
Antikváriumok
Angol nyelvű könyvesboltok
Ismeretterjesztő könyvek jegyzéke
Ajánlott oldalak: Ateizmus honlap
Ateizmus.lap.hu
Szkeptikus.lap.hu
Szkeptikus blog
Valláskritika.lap.hu
Naturalista filozófia.lap.hu
X-Aknák
Ponticulus H.

Könyvtár - GYIK - Fórumok - Kapcsolat

Könyvtár/Szkeptikus/Szótár/Tanúvallomás (anekdota)

tanúvallomás (anekdota)

A tanúvallomások és a színes anekdoták a legnépszerűbb és legmegyőzőbb formái a transzdendens, paranormális és áltudományos hitek bizonyításának. Mindazonáltal ilyen esetekben az anekdoták és vallomások igen keveset érnek annak eldöntésére, hogy mennyire reálisak az állítások, amelyeket alá kívánnak támasztani. Egy őszinte és színes beszámoló egy találkozásról egy angyallal, idegennel, szellemmel, a Bigfoottal, egy gyerekkel, aki visszaemlékezszik előző életére, lila aurával egy haldokló körül, egy csodás varázsvesszős emberrel, egy levitáló gururól vagy pszí-sebésszel igen kevés arra, hogy indokolja az ilyen dolgokban való hitet.  Az ilyen esetek eredendően szubjektívek, pontatlanok, elfogultak. Hasonlóak a televízióban látható beszámolókhoz a legújabb fogyókúra, vagy egy ízletes margarin elégedett fogyasztóihoz.

 A személyes emlékekről szóló tanúvallomásoknak paranormális illetve természetfeletti ügyekben nincs tudományos értéke. Ha mások azonos körülmények között nem tapasztalják ugyanazt, nincs mód az eset ellenörzésére. Márpedig ha nincs mód a dolog ellenörzésére, akkor nem lehet eldönteni, hogy a tapasztalat megtévesztő volt, vagy valóban helyesen lett értelmezve. Ha mások is ugyanazt tapasztalják már lehetséges tesztelni az állítást.

A paranormális élményekről szóló azért nem tudományos értékűek mert a szelektív gondolkodást és az önáltatást ki kell küszöbölni. A legtöbb parafenomén nem is látja be, hogy ellenőrzött kisérletre van szükség annak kizárására, hogy csak átverik magukat képességeik tekintetében. Megelégszenek a saját tapasztalataikkal. Egy parafenomén ellenőrzött vizsgálata egyértelműen eldöntheti, hogy nem csak az történt, hogy elfogultan válogatják a bizonyítékokat, vagyis, hogy a sikereket feljegyzik és elhanyagolják a hibákat. A vizsgálat a csalást is kizárhatná, mint lehetséges magyarázatot.

De ha tudományosan értéktelenek a tanúvallomások, miért népszerűek és meggyőzőek? Több oka van. Egy vallomás általában igen élénk és részletes, ami igen hitelessé teszi. Rendszerint igen lelkes emberek teszik, akik becsületesnek és megbízhatónak tűnnek, és nincs okuk félrevezetni minket. Gyakran olyanok mondják el, akik valamilyen tekintéllyel rendelkeznek, doktori fokozattal például pszichológiából vagy fizikából. Bizonyos mértékik azért is hitelesek a vallomások, mert az emberek hinni akarnak bennük. Sokan reménykednek egy új kezelés vagy tanács sikerében. A vallomást gyakran közvetlenül az eset után teszik, amikor hangulatukat még erősen befolyásolja a remény a pozitív kimenetelben.

Végül meg kell jegyezni, hogy a beszámolókat számos életterületen figyelembe veszik, ideértve például az orvostudományt, és ezek megfelelő figyelembe vétele nagyon is helyes. Egy orvos a páciens beszámolóját használja következtetések levonására a gyógyszerezésről vagy a kezelésről . Például egy orvos figyelembe veszi az egyedi beszámolót egy gyógyszer hatásáról , és ennek megfelelően dönt az adagolás vagy a kezelés változtatásáról. Ez így helyes. De az orvos nem lehet elfogult abban, hogy csak azokraa  beszámolókra figyel, melyek megfelelnek elvárásainak. Ez veszélyes lehet. Egy átlagember sem lehet válogatós, ha paranormális vagy okkult élményről hall beszámolót.


további olvasnivaló

Stanovich, Keith E. How to Think Straight About Psychology, 3rd ed.,  (New York: Harper Collins, 1992).

Tudnivalók
Az oldal 2009. óta nem frissül, de a tartalom továbbra is elérhető. Egyes cikkeket a vallásos emberek sértőnek találhatnak.
Világnézet gombok
Helyezz el egyet a saját oldaladon!
Ajánlott oldalak
DanielDennett.lap.hu
RichardDawkins.lap.hu
Albumok
© 2004-2009. Impresszum - Oldaltérkép - Segíts nekünk!