Főoldal
Ateizmus
Harmadik kultúra
Naturalizmus
Szabadgondolkodás
Szkepticizmus
Ismeretterjesztés
Szépirodalom
Hírfigyelő
Segíts nekünk!
Könyvet keresel?
E-könyvek
Antikváriumok
Angol nyelvű könyvesboltok
Ismeretterjesztő könyvek jegyzéke
Ajánlott oldalak: Ateizmus honlap
Ateizmus.lap.hu
Szkeptikus.lap.hu
Szkeptikus blog
Valláskritika.lap.hu
Naturalista filozófia.lap.hu
X-Aknák
Ponticulus H.

Könyvtár - GYIK - Fórumok - Kapcsolat

Könyvtár/Szkeptikus/Szótár/Tekintélyre hivatkozás

tekintélyre hivatkozás

A tekintélyelv, a tekintélyre való hivatkozás a megtévesztő, nem a tárgyhoz tartozó érvelés azon esete, amikor a hivatkozott tekintély valójában nem is tekintély. Ilyen, amikor Einsteinre hivatkoznak valamilyen vallási nézet igazolására. Einstein a fizika szakértője volt nem a vallásé. De mégha rabbi is lett volna, Einstein rabbira hivatkozni annak igazolására, hogy Isten létezik, még mindig egy helytelen tekintélyelvű érv, hiszen a vallás természeténél fogva ellentmondásos terület. Nemcsak a vallási szakértők nem értenek egyet egészen alapvető vallási kérdésekben, de sokan egyenesen úgy vélik, hogy maga a vallás is egy hibás elgondolás. Ha valaki úgy hivatkozik egy laikusra, mintha szakértő lenne az adott területen, illetve egy ellentmondásos terület szakértőit idézi, egyaránt nem támasztja alá az állítás helyességét.

Az alaptalan hivatkozás a tekintélyre egy fajtája az eredetre hivatkozó téves következtetéseknek, amikor egy vélekedést az eredete alapján ítélünk meg, nem pedig a mellette és ellene szóló érvek alapján. Azért fogadjuk el, mert tekintélyes embertől ered. Pedig a tekintély is tévedhet.

Még akkor sem helytálló, ha nem egy hanem több tekintélyre történik hivatkozás. Ha nem a saját szakterületükről van szó, illetve ellentmondásos a terület, még egy hosszú lista sem bír meggyőző erővel. Bármely ellentmondásos területen vannak, akik pont az ellenkezőjét állítják. Ha csak azért igaz a vitatott állítás, mert sok szakértő támogatja, akkor az ellenkezője is igaz, ami képtelenség. Az igazság vagy hamiság, az észszerűsség vagy az ellenkezője egy vélekedésnél teljesen független kell legyen attól, hogy kik támogatják, vagy vetik el.

Egyáltalán nem megalapozatlan tekintélytől idézni, ha mi magunk nem tudunk megítélni egy állítást. De ilyenkor a terület szakértője kell legyen az illető, és egy olyan kérdés kell legyen, melyet a többi szakértő nem tart ellentmodásosnak. Például a fizikában nyugodtan hihetünk abban, amit egy fizikus állít, ha a többi fizikus is egyetért. Vélhetően azért hiszik el, mert erős bizonyíték támasztja alá.  Az ilyen vélekedésekről is kiderülhet, hogy téves, de természetes, hogy semmi sem válik igazzá pusztán attól, hogy kik hisznek benne.

További linkek(angol)

Browne, M. Neil & Stuart M. Keeley. Asking the Right Questions: A Guide to Critical Thinking (Prentice Hall, 1997).

Carroll, Robert Todd. Becoming a Critical Thinker - A Guide for the New Millennium (Boston: Pearson Custom Publishing, 2000).

Damer. T. Edward. Attacking Faulty Reasoning: A Practical Guide to Fallacy-Free Arguments 4th edition (Wadsworth Pub Co, 2001) .

Kahane, Howard. Logic and Contemporary Rhetoric: The Use of Reason in Everyday Life, 8th edition(Wadsworth, 1997).

Moore, Brooke Noel. Critical Thinking (Mayfield Publishing Company, 2000).

Tudnivalók
Az oldal 2009. óta nem frissül, de a tartalom továbbra is elérhető. Egyes cikkeket a vallásos emberek sértőnek találhatnak.
Világnézet gombok
Helyezz el egyet a saját oldaladon!
Ajánlott oldalak
DanielDennett.lap.hu
RichardDawkins.lap.hu
Albumok
© 2004-2009. Impresszum - Oldaltérkép - Segíts nekünk!