Főoldal
Ateizmus
Harmadik kultúra
Naturalizmus
Szabadgondolkodás
Szkepticizmus
Ismeretterjesztés
Szépirodalom
Hírfigyelő
Segíts nekünk!
Könyvet keresel?
E-könyvek
Antikváriumok
Angol nyelvű könyvesboltok
Ismeretterjesztő könyvek jegyzéke
Ajánlott oldalak: Ateizmus honlap
Ateizmus.lap.hu
Szkeptikus.lap.hu
Szkeptikus blog
Valláskritika.lap.hu
Naturalista filozófia.lap.hu
X-Aknák
Ponticulus H.

Könyvtár - GYIK - Fórumok - Kapcsolat

Könyvtár/Szkepticizmus/Asztrológia

Asztrológia


Cikkek

Szilágyi András: Az asztrológia tudományos vizsgálatai
Vessünk [...] egy pillantást magára az asztrológiára: igaz-e, amit az asztrológia állít, vagyis hogy az emberi jellemek és a sorsok összefüggésben állnak az égitestek járásával?

Richard Dawkins: Kancsalul festett egek
Erősen szomjúhozzuk a csodát; ezt a poétikus vágyunkat az igazi tudománynak kellene kielégítenie, többnyire azonban pillanatnyi érdekből eltérítenek a babonaság, a parajelenségek és az asztrológia szállítói.

Sik András: Asztrológia - a legvalódibb áltudomány
Az asztrológia univerzális igazságai ellen szól a Föld eltérő kultúrájú társadalmainak különböző asztrológiai rendszere is. Ugyanis ha a csillagjóslás alapját valódi összefüggések jelentenék, akkor egy adott személy születési időpontjához nem tartoznának egymásnak ellentmondó személyiség-leírások attól függően, hogy az illető milyen kultúrához tartozik.

Trupka Zoltán: Miért NEM csinálnak horoszkópot a csillagászok?
Kiderült az is, hogy az állócsillagok nem állnak, de olyan mesze vannak, hogy elmozdulásuk csak a legmodernebb műszerekkel mérhető. Tudjuk, hogy a csillagképek valójában nem léteznek, hiszen a csillagok akár több száz fényév távolságban is lehetnek egymástól, s csupán tőlünk látszanak egy irányban lévőnek.

Róka Gedeon: Téves kapcsolás: Az asztrológia
A csillagászat és a mindennapi élet között a történelem során látszatösszefüggésekre építő téves kapcsolat is létrejött. Ennek szálai még napjainkban sem szakadtak el teljesen. Az emberiségnek minden korban megvolt az az óhaja, hogy valamiképpen előre lásson a jövőbe.

Csaba György Gábor: Sorsunk és a csillagok
Nemrég egy ismerősöm megkért, számítanám ki, hogy pár napos fiának - születési idopőntja szerint - milyen lesz sorsa, jelleme. "Ha csillagász vagy - mondta -, akkor neked ez egyszeru." Nem ő volt az első, aki hasonlót kívánt tőlem. Hiszen közismert, hogy vannak, akik jövendölnek a csillagok állásából.

Trupka Zoltán: Hogyan készül a személyre szabott horoszkóp?
Június közepe felé telefonhívást kaptam az RTL Klub Fókusz című műsorától azzal a kérdéssel, hogy vállalnék-e egy interjút abban a témában, hogy miért nem készítenek horoszkópot a csillagászok. Igent mondtam, de nem is tehettem mást. Menet közben az is kiderült, hogy összeeresztenek egy asztrológussal.

Hancu: A horoszkóp olyan, mint a gravitáció
Miután Magyarország egyik legnagyobb asztrológus szaktekintélyével beszélgettem, sőt, személyesen állította össze a horoszkópomat, még mindig nem hiszek az egészben, de azt már tudom, hogy az asztrológia egyáltalán nem hasonlít a jelmezes bohócok műbunyójára, inkább olyan, mint a gravitáció. Meg a hollywoodi tinihorrorok. És egy kicsit a Mátrix.

Ajánlott könyv:
Csaba György Gábor: Hazudnak-e a csillagok? - Legenda és valóság a csillagjóslásról

Tudnivalók
Az oldal 2009. óta nem frissül, de a tartalom továbbra is elérhető. Egyes cikkeket a vallásos emberek sértőnek találhatnak.
Világnézet gombok
Helyezz el egyet a saját oldaladon!
Ajánlott oldalak
DanielDennett.lap.hu
RichardDawkins.lap.hu
Albumok
© 2004-2009. Impresszum - Oldaltérkép - Segíts nekünk!